Organisatie: ChasséTheater
dinsdag 6 februari 2018 om 20:30 uur
ChasséTheater, Claudius Prinsenlaan 8, Breda - Bekijk volledige kaart
De andere stem is het antwoord van Ramsey Nasr op La voix humaine in regie van Ivo van Hove. In die monoloog van Jean Cocteau, wereldwijd gespeeld door Halina Reijn, hoort en ziet het publiek een vrouw die voor de laatste keer met haar ex-geliefde belt en kan enkel gissen naar de mogelijke antwoorden van de man. In De andere stem laat Ramsey Nasr deze man aan het woord.

De breuk was radicaal en abrupt, zo lijkt het. De man wil vooruit en heeft professionele zorgen rond een wereld in crisis. Hij probeert praktisch te blijven en wil de boedelscheiding netjes afhandelen. De vrouw aan de andere kant van de lijn lijkt het veel moeilijker te hebben, maar dat is slechts schijn. Gaandeweg wordt duidelijk dat de geliefden meermaals hebben getracht een punt achter de relatie te zetten. Beide partners blijken beschadigd uit de liefdesgeschiedenis te zijn gekomen. Het telefoongesprek wordt een levenslijn.

Nasr: “Het leek me al jaren een logische vraag: wat heeft die man aan de andere kant van de lijn eigenlijk te zeggen? Tot mijn verbazing hoorde en las ik steeds maar weer dat het een nogal harteloze vent moest zijn: er zo snel na je relatie met een andere vrouw vandoor gaan. Wat een bruut. Maar wie zegt dat? Letterlijk: wie zegt dat? Niemand. We horen hem niet. La voix humaine bestaat uit de reacties en insinuaties van de vrouw die in de steek is gelaten. Ik werd nieuwsgierig naar zijn versie van het verhaal. De andere stem is het verhaal van twee mensen, verslaafd aan de ander, wetende dat ze nooit voor elkaar werden gemaakt.”

Nasr speelt de rol van de man in regie van Ivo van Hove: “Ik sta bekend om grootschalige producties, maar voor een regisseur vormt een monoloog dé ultieme uitdaging. Het biedt me de mogelijkheid om op een intieme en intense manier met één acteur uit het ensemble tot op de millimeter samen te werken. Net zoals mijn vader, een ouderwetse apotheker die nog zelf zijn pilletjes en zalfjes maakte met een milligramweegschaal, zo regisseer ik De andere stem. Niet met kilo's, maar met milligrammen, en élk daarvan telt.”